Tong
Tong leeft bij voorkeur op een zand- en modderbodem. Zeetong heeft geen uitgesproken vissmaak en is een echte delicatesse. De sliptong is de jongere en dus kleinere variant van de zeetong. Tong wordt op verschillende manieren bereid: gebloemd gebakken in roomboter (à la meunière), gestoofd of gerookt.
Schar
Schelpen en wormen zijn het voedsel van de schar. Deze platvis lijkt qua smaak erg op tong, maar hij is toch ietsje minder populair. Vroeger werd de schar gezouten en met knijpers aan een waslijn gedroogd voordat hij werd gegeten. Lekker!
Schol
De schol herken je aan zijn oranje stippen. Overdag ligt hij ingegraven in het zand van de zeebodem en 's nachts gaat hij op zoek naar voedsel. Schol wordt meestal gebakken in de pan, gegrild of gefrituurd.
Inktvis (calameres)
Diverse Stellendamse vissers vangen (pijl)inktvis in de Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde duurzame flyshoot vistechniek. Kort bakken of roosteren is het geheim, want inktvis wordt snel taai. Gefrituurde inktvisringen is veruit het bekendste gerecht.
Stellendammer Krabbe
Die kleine Stellendammer Krabbe lebt auf Sandböden und ist farblich etwas heller als die normale holländische Krabbe. Die Krabben wereden gefangen und direct an Bord gekocht. An Land werden sie anschließend gepult und zu Krabbencocktails verarbeitet oder zu Seezunge serviert. Aber auch auf einem einfachen Butterbrot schmecken sie köstlich. Der unverfälschte Geschmack macht diese Stellendamer 'gornet' zu einer echten Spitzenkrabbe!
Rode poon
De rode poon is gemakkelijk te herkennen aan zijn prachtige rode kleur. Hij wordt ook wel knorhaan genoemd, omdat hij knorrende geluiden maakt. Rode poon is ontzettend lekker, heeft een volle smaak en is stevig van structuur. Gefrituurd breek je hem zo van de graat af!