Tong

Tong leeft bij voorkeur op een zand- en modderbodem. Zeetong heeft geen uitgesproken vissmaak en is een echte delicatesse. De sliptong is de jongere en dus kleinere variant van de zeetong. Tong wordt op verschillende manieren bereid: gebloemd gebakken in roomboter (à la meunière), gestoofd of gerookt.

tong

Schar

Schelpen en wormen zijn het voedsel van de schar. Deze platvis lijkt qua smaak erg op tong, maar hij is toch ietsje minder populair. Vroeger werd de schar gezouten en met knijpers aan een waslijn gedroogd voordat hij werd gegeten. Lekker!

schar

Schol

De schol herken je aan zijn oranje stippen. Overdag ligt hij ingegraven in het zand van de zeebodem en 's nachts gaat hij op zoek naar voedsel. Schol wordt meestal gebakken in de pan, gegrild of gefrituurd.

schol

Inktvis (calameres)

Diverse Stellendamse vissers vangen (pijl)inktvis in de Noordzee. Hiervoor gebruiken ze de zogenaamde duurzame flyshoot vistechniek. Kort bakken of roosteren is het geheim, want inktvis wordt snel taai. Gefrituurde inktvisringen is veruit het bekendste gerecht.

calamaris

De Stellendamse garnaal

De kleine Stellendamse garnaal leeft op zandgrond en is daardoor lichter van kleur dan de gewone Hollandse garnaal. De garnalen worden voor de kust van Goeree-Overflakkee gevangen en direct aan boord gekookt. Aan land worden ze gepeld en verwerkt in garnalencocktails of geserveerd bij zeetong. Maar ook gewoon op een boterham zijn ze heerlijk. De smaak van de Stellendamse garnaal, of 'gornet' zoals ze hier zeggen, maakt dat deze garnaal wereldberoemd is.

stellendamse garnaal

Rode poon

De rode poon is gemakkelijk te herkennen aan zijn prachtige rode kleur. Hij wordt ook wel knorhaan genoemd, omdat hij knorrende geluiden maakt. Rode poon is ontzettend lekker, heeft een volle smaak en is stevig van structuur. Gefrituurd breek je hem zo van de graat af!

rode poon