Ooltgensplaats herbergt verrassend veel geschiedenis en bij Rijksmonument Fort Prins Frederik kun je dit avontuurlijke verleden overal terugzien. Het monument heeft een ontzettend rijke historie met veel verhalen. Niet voor niets dat het cultureel erfgoed is op Goeree-Overflakkee.  

De geschiedenis van het fort

Laat je meevoeren naar lang vervlogen tijden terwijl je de muren van dit fort verkent. Ontdek het belang van de geschuttoren die in 1811 werd gebouwd. Onder het bewind van Napoleon bivakkeerden hier Franse soldaten. Ze zorgden voor een betere kustverdediging na de Britse aanval op Zeeland. Nu, drie eeuwen later, is de geschutstoren een van de drie overgebleven verdedigingsforten in Nederland.  

Gevel van Fort Prins Frederik en wandelende vrouw

Feiten en geheimen

Het fort, eens een baken van verdediging, werd een gevangenis tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Binnen de muren van het Kruithuis zaten gevangenen hun straf uit.  Deze fascinerende feiten en vele andere geheimen onthul je tijdens de puzzeltocht die je door het fort leidt.  

Bezoek Fort Prins Frederik
Terrein Fort Prins Frederik

De Fort Prins Frederikroute

Benieuwd naar welke rol de historische kern van het dorpje Ooltgensplaat had bij het fort? Bewandel dan de Fort Prins Frederikroute. Onderweg pik je gelijk het havenkanaal, het oude Raadhuis en het weeghuisje mee. In de zomermaanden kan je aansluiten bij de Historische Dorpswandeling met een dorpsgids. Tijdens deze wandeling leer je alles over de Stelling van Ooltgensplaat. Of ga op ontdekking tijdens de kinderpuzzeltocht en kom meer te weten over de geschiedenis van dit rijksmonument.  

Poortje bij Fort Prins Frederik