Het eiland Goeree-Overflakkee won diverse awards voor haar schoonheid. En niet voor niets. Hier is de natuur nog de natuur. Met schitterende ongerepte stranden, prachtige natuurgebieden en een rijk dierenleven. De eindeloze fietspaden, het vele water, de wind en het gevoel van vrijheid maken het eiland tot een unieke plek voor natuurliefhebbers en watersporters. Tegelijkertijd is die natuur kwetsbaar. Roderick Pijls – eilander, professioneel kitesurfer én natuurbewonderaar – neemt ons in deze blog mee naar de mooiste plekken van Goeree-Overflakkee en deelt zijn eilandgevoel en passie voor sport en behoud van de natuur. 

Best of nature

De natuur en de kust op Goeree-Overflakkee kregen een aantal jaren terug een platina award voor 'Best of Nature Quality Coast'. En werd daarmee benoemt tot één van de meest duurzame bestemmingen ter wereld. Het eiland liet Lake Tahoe (VS) en San Isla(Equador) achter zich in de competitie.  

Eb en vloed spelen een grote rol in de Kwade Hoek

Op slag verliefd op kiten

Roderick Pijls verhuisde op zijn 8ste vanuit Zuid-Limburg naar Goeree-Overflakkee. Het gezin settelde zich in eerste instantie in Sommelsdijk, waar zijn vader een huisdierenpraktijk overnam. Roderick blinkt van jongs af aan al uit in sport. Maar toen hij op zijn 15e met zijn ouders op de Brouwersdam kwam, zag hij allemaal kites én mensen door de lucht vliegen. Dat wilde hij ook. Na zijn eerste proefles was hij verkocht. Tegenwoordig kite hij op het allerhoogste niveau. En maakt hij deel uit van het Nederlands Olympisch team.  

Surfhotspoty Brouwersdam
  • Surfhotspoty Brouwersdam

Koesteren van de natuur

Voor zijn sport reist Roderick de wereld rond om op de allermooiste plekken te kitesurfen. Tijdens één van die reizen kwam de kwetsbaarheid van de natuur hard bij hem binnen. De baai die hij een aantal jaren eerder bezocht had, lag helemaal bezaaid met plastic. Hij besefte dat hij niet in de positie zit om de wereld te redden, maar wilde niet diegene zijn die zijn schouders ophaalt. Dus probeert hij tegenwoordig met zijn bekendheid als kitesurfer om bewustzijn te creëren voor het behoud van de natuur. Koester de natuur op dit mooie eiland ook. Wij zijn er zuinig op.  

Help mee

Surf Hotspot Brouwersdam

De Brouwersdam trekt met aan de ene kant het vlakke water van de Grevelingen en aan de andere kant de meer onstuimige Noordzee sinds jaar en dag surfers vanuit de hele wereld. Niet alleen om te leren kitesurfen, maar ervaren surfers kunnen hier het uiterste uit hun kite halen. Het super brede strand, de zandbank met zeehonden voor de kust en een uitgestrekte horizon trekken niet alleen surfers. Op de stranden kun je ook tal van strandactiviteiten doen of bij een van de geweldige strandclubs genieten van eten, drinken én het uitzicht. 

Alle activiteiten
kitesurfers bij de Brouwersdam

Prijswinnende kust

Naast de Quality Coast Award zijn de stranden op Goeree-Overflakkee meerdere keren genomineerd en benoemd tot schoonste strand van Nederland. Daarnaast kent Goeree-Overflakkee twee groene stranden bij Ouddorp en de Kwade Hoek. Deze stranden worden voor het behoud van het strandleven, de biodiversiteit en broedende vogels handmatig door vrijwilligers schoongemaakt. Wandel mee met Roderick over het Groene strand bij de vuurtoren. 

Prijswinnende kust
  • Prijswinnende kust

Grootste zoutwater meer van Europa

Aan de zuidzijde van de Brouwersdam ligt de Grevelingen. Dit is het grootste zoutwatermeer van West-Europa waar tal van van vogels broeden en leven. De grootte van het gebied is ongeveer 14.000 hectare, waarvan 3.000 hectare drooggevallen gebied. De Grevelingen heeft 11.000 ha water, waarvan 7.000 ha dieper is dan 1,50 m. Het ondiepe water is gemarkeerd met boeien. Onder Grevelingen vallen tal van gebieden waaronder een De Punt, Hompelvoet, Kabbelaarsbank, Ossehoek en de Slikken van Flakkee.

De Punt van Goeree in vogelvlucht

Ultieme waterbeleving op de Grevelingen

Het rustige water van de Grevelingen is ook bij uitstek een plek om te watersporten. Je kunt er windsurfen, wingen, zeilen, suppen, roeien en zelfs duiken! Roderick raakte zelf pas echt goed bekend met de Grevelingen toen hij er vorig jaar trainde met het Olympisch team. Hij was vooral onder de indruk van het feit dat je er zo ver het water in kunt kijken. Je ziet oesters groeien en je kunt er zomaar ineens een krab weg zien schieten.  

Watersporten
Ultieme waterbeleving op het Grevelingenmeer
  • Ultieme waterbeleving op het Grevelingenmeer

Ongerepte natuur

De Slikken van Flakkee is een uitgestrekt gebied met ongerepte natuur. Hier is de natuur nog echt de baas. Grote grazers zoals heckrunderen en fjordenpaarden bepalen het gezicht van het gebied. Vanuit diverse uitkijkpunten en twee wildarena's kun je de Slikken van dichtbij ervaren. Roderick neemt je mee naar de wildarena zuid waar je zo maar oog in ook kan komen te staan met een heckrund en haar kalfje. En waar je een prachtig uitzicht hebt op de Grevelingen.  

Bezoek de Slikken
Tot rust komen op de Slikken
  • Tot rust komen op de Slikken

Vogelplek bij uitstek

Dat zelfs eilandbewoners als Roderick nog verrast kunnen worden van de schoonheid van de natuur en van bijzondere plekken op Goeree-Overflakkee blijkt wel wanneer hij voor de allereerste keer vogelobservatorium TIJ bezoekt. Dit unieke vogelobservatorium in de vorm van een reusachtig ei ligt aan de rand van vogelreservaat Scheelhoek bij Stellendam. Via een pad met doorkijkjes, vlonders en sporen van ree en bever kom je in vogelobservatorium Tij uit.  

Bezoek Tij
Vogelplek bij uitstek Tij
  • Vogelplek bij uitstek Tij

Beleef de natuur

In juli 2024 opende Pixlife op de Brouwersdam haar deuren. In dit centrum kun je op tal van manieren kennismaken met de natuur op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Beklim de uitkijktoren, bezoek de winkel of ga mee met één van de vele excursies.

Bezoek Pixlife
uitzicht informatiecentrum grevelingen