Maar weinigen weten dat het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee tot een van de zwaarst getroffen gebieden tijdens de Watersnoodramp van 1953 behoorde. Maak je klaar voor een indrukwekkende reis door de geschiedenis van Oude-Tonge met de Podwalk-app. Deze Podwalk werd geïntroduceerd nadat in januari 2023 het 70 jaar geleden was dat de Watersnoodramp plaatsvond. Winfried Baijens maakte hier een vierdelige documentaire serie over genaamd ‘Het water komt’.  Stap in de schoenen van de bewoners en herbeleef de angstaanjagende nacht van 1 februari 1953, toen de dijken bezweken en het woeste water het dorp overspoelde. 

Een wandeling vol aangrijpende verhalen

Terwijl de wind buldert en het dorp in diepe rust is, voltrekt zich een onvoorstelbare tragedie. De dijken bezwijken en het water stroomt met ongekende kracht het dorp binnen vanuit alle hoeken. Wat volgt is een nachtmerrie die diep in het geheugen van de overlevenden gegrift staat. Tijdens deze wandeling hoor je hun aangrijpende verhalen, rechtstreeks van de inwoners. 

Informatiebord tijdens podwalk Oude-Tonge

Een GPS-audiotour

Met de begeleiding van niemand minder dan Winfried Baijens, neemt de GPS-gestuurde audiotour (die je eenvoudig in de app-store downloadt) je mee terug in de tijd. Via je telefoon worden verhalen uit het verleden tot leven gebracht, terwijl je ook een blik werpt op de toekomst. Zo ervaar je bijvoorbeeld hoe hoog het water ooit stond in het hart van Oude-Tonge. 

Bord met telefoon met podwalk app op scherm

Een eerbetoon aan de moed en veerkracht

Deze unieke Podwalk is ontwikkeld ter gelegenheid van de 70e herdenking van de Watersnoodramp. Het is een eerbetoon aan de moed en veerkracht van degenen die deze tragedie hebben doorstaan en een manier om de herinnering aan deze historische gebeurtenis levend te houden. 

Wandel de podwalk
Foto van paadje onder bomen tijdens podwalk Oude-Tonge