Stap terug in de tijd en laat je betoveren door de charme van het Weeghuisje, een tijdloos symbool van geschiedenis en ambacht in Ooltgensplaat. In het jaar 1935 zag dit monument het levenslicht en vandaag de dag straalt het nog steeds. Hoewel het niet meer wordt gebruikt voor het wegen van goederen en de met goederen beladen wagens, kan je de weegschaal nog steeds bewonderen op de kade naast het huisje. 

 

Ooltgensplaat als centrum voor de landbouw

Met zijn karakteristieke architectuur ademt het Weeghuisje een sfeer van lang geleden. Het gebouw vertelt het verhaal van Ooltgensplaat als een belangrijk centrum voor de landbouw en de handel in agrarische producten. Vroeger kwamen boeren en handelaren hier samen om hun goederen te wegen voordat ze werden verhandeld.  

Weegschaal Dirksland

Koffie en taart

Het Weeghuisje is gelegen aan de Voorstraat, een centrale locatie in Ooltgensplaat en hoort bij het tegenovergelegen woonhuis. In de zomermaanden wordt op de zaterdagen bij het Weeghuisje een terrasje neergezet waar je kan genieten van een kopje koffie en puntje versgebakken taart. Bewonder het nostalgische uitzicht op de haven en het Oude Raadhuis.  

Koffie met appeltaart

Kunstkruimelroute

Het Weeghuisje is ook het eindpunt van de kunstkruimelroute. De kunstkruimels liggen verspreid door Ooltgensplaat en geven de hoogte van het water aan ten tijde van de Watersnoodramp van 1953.  

 

 

Tegel kunstkruimelroute